Hakkımızda

Başkanın Mesajı

Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SİMKAD) bayrağını yönetim kurulumuzla birlikte devralmış bulunuyoruz. 2012’den bugüne kadar derneğimize emek veren tüm gönüllülerimize ve dernek gönüllüsü genç kadınlara hayatın her alanında mentörlük yaparak değer sunan 2021-2022 yılı Yönetim Kurulu Başkanımız ve onursal başkanımız Sema KIRKLAR’a teşekkür ederim.

Cumhuriyet’in 100. Yılını kutlarken SİMKAD vizyonunu da gelecek yüzyıla taşımayı bir borç olarak görüyorum. Bu bağlamda derneğimizin vizyonunu Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ını temel alan bir şekilde, dijital ve yeşil dönüşüm yaklaşımı ile uyumlaştıracağız. Ana hedef kitlemizi Ne İstihdamda Ne Eğitimde (NEET) genç kadınlar olarak belirledik. Hedef kitlemizin istihdama ve eğitime erişimini desteklemek amacıyla kapasite güçlendirme, savunuculuk ve izleme faaliyetleri yapmayı amaçlıyoruz. İkinci olarak, dernek faaliyetlerinde Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçları bağlamında insan onuruna yakışır iş ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırma hedefini koyduk. Üçüncü olarak ise, tüm paydaş ilişkilerimizi feminist aktivizm ilkelerini referans alarak yeniden yorumlayacak ve böylece toplumsal cinsiyet eşitliğini her seviyede gündeme getireceğiz.

Bu vizyonu gerçekleştirebilmek adına 2023-2025 yılları arasında yenilikçi modellerle kamuoyunda farkındalık artırıcı, karar vericilere dönük politika önerisi geliştirerek savunuculuk yapan hak temelli bir örgütlenme modeline gidiyoruz. Bu noktada sizleri bu dönüşümün liderleri olarak aramıza bekliyoruz. 

Derneğimiz Hakkında

Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SİMKAD), 2012’den bu yana iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltabilmek amacıyla kapasite güçlendirme ve savunuculuk yapmaktadır. 

2018-2020 yılları arasında yürüttüğümüz Kariyer Amazon projesi kapsamında 400’e yakın genç kadına istihdam piyasasında ihtiyaç duyabilecekleri özellikle dijital yeterliliklerini artırıcı atölyeler, iş dünyasının katıldığı ‘Kariyer Günleri’, mentörlük programları ve staj destekleri sağlanmıştır. Proje kapsamında yürütülen programlar ağırlıklı olarak COVID-19 Pandemisi öncesinde geleneksel yöntemlerle yüz-yüze gerçekleştirilmiş olup, sonrasında kısa bir süre çevrimiçi bir format ile yürütülmüştür. Programın çevrimiçi bir biçimde yürütülmesi ile birlikte erişim imkânı artmış, programın etkisi yayılma göstermiştir. 

Bu noktada FemWorks Programı’nı birincil ortağımız FEMIN UP  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Dijital Çözümler Derneği ile yaptığımız işbirliği kapsamında; Kariyer Amazon projesini dijital araçlarla güçlendirerek inovatif bir metodoloji ile geliştirerek daha geniş bir perspektifle yaklaşmak istiyoruz. Kırılgan gruplar için dijital dönüşüm bağlamında yeni yeteneklerin güçlendirilerek yetkinlik dönüşümü ihtiyacını gidermeye destek olmak amacındayız. 

Elbette, FemWorks sivil toplum örgütümüzün dijital dönüşüm sürecine ve NEET genç kadınların dijital becerilerinin güçlendirilmesine katkı sağlarken karar verici mekanizmalara yönelik politika önerileri geliştirme amacını da taşımaktadır. Değişim ve dönüşüm için kapsamlı ve etki odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz.

Neden Ne İstihdamda Ne Eğitimde (NEET) Genç Kadınları Odağımıza Aldık?

SİMKAD, olarak 2018 yılından bu yana yaptığımız çalışmalarla NEET Genç Kadın hedef kitlesine odaklanmaktayız. Odağımızı bu alana çevirmemizin ana gerekçesi, Türkiye’nin OECD ülke ortalamasının iki katı kadar NEET genç nüfusu barındırması ve bu nüfusun %65’inden fazlasının genç kadın olması ile yakından ilişkilidir.

COVID-19 Pandemisi ile eğitim ve staj olanaklarının azalması, yeni istihdam fırsatlarının daralması gençlerin NEET oranın artmasına ve kayıt dışı, güvencesiz istihdam biçimlerine yol açmıştır. 6 Şubat Depremi ile birlikte okulların kapanması, işyerlerinin zarar görmesi, tedarik zincirinin bozulması da aynı şekilde gençlerin NEET olma oranını yükseltecektir. Özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliği sebebiyle NEET olma oranı genç kadınlarda daha da artması öngörülmektedir. NEET Gençlere yönelik olarak Avrupa Birliği’nin, Avrupa Konseyi’nin temel politikası; hızla değişen beceri talepleri ile işgücü beceri setlerini uyumlaştırarak işsizliğinin azaltılmasıdır.